“Хижа за пример” със SiteGround – Грант за технологични подобрения

Предоставената финансова помощ по програмата е на стойност над 20 000 лв.

ИСТОРИЯ НА ГРАНТА

Българската технологична компания SiteGround е генерален партньор на инициативата „Хижа на годината“ за втори пореден път. Щастливи сме, че компанията, която първа повярва в нас и даде добрия пример и за много други след това, отново застава зад каузата ни за стимулиране и развитие на планинския туризъм в България. SiteGround са пример за устойчивост и вярват, че за да подкрепиш истински нещо и да си част от промяната, е нужна последователност.

След обявяването на миналогодишния грант на SiteGround, техния пример веднага бе последван от още две компании, а тази година бройката е вече седем. Общата стойност на грантовете за подпомагането на хижите в България към момента е над 65 000 лв. Тези резултати нагледно затвърждават целите и ценностите на компанията – да бъде добър пример, който да предизвиква положителни промени.

Хижа „Грънчар“, която миналата година спечели гранта на технологичната компания на стойност 20 000 лева, с помощта на полученото финансиране ще реализира изграждането на фотоволтаична система за електричество. Тя ще замени използването на единствения към момента източник на ток за хижата, а именно дизелов генератор. Вижте интервю със стопаните на хижата и следете подробности за изпълнението на проекта, което ще започне веднага след разтопяването на снежната покривка по пътя до хижата (над 2100 м.н.в.) – около средата на месец юни 2024 г..

Новият грант за подпомагане на хижи и заслони на „SiteGround”, сезон 2024

Тази година с помощта на SiteGround искаме да покажем нагледно как съвременните технологии и подходи, могат да бъдат използвани в хижите и заслоните, за да улеснят работата по поддръжката на мястото, както и да предложат различен набор от удобства за посетителите, което от своя страна да доведе до положителен ефект върху посещаемостта и постоянната заетост.
Гранта носи името „Хижа/заслон за пример със SiteGround” и е вдъхновен от дейността на компанията – световен лидер за „приютяване на сайтове“ – хостинг за пример.

Обхват на „Хижа/заслон за пример със SiteGround”:

Конкретните дейности в обхвата на проекта, ще бъдат уточнени с хижата/заслона победител, според нуждите и възможностите им за технологични подобрения. Допустимите дейности целят модернизация и описаните към стопаните идеи имат насочващ характер, базиран на характера и ценностите на компанията. 

 1. Свързаност и комуникация
  Със SiteGround вярваме, че свързаността и комуникацията е ключова важна за съвременното обслужване на обекта и осигуряването на безопасността на посетителите и живущите в него. Затова ще започнем с оптимизация на интернет мрежата. Ще изградим изцяло или ще подобрим значително каналите за комуникация (уебсайт, социални мрежи, присъствие в резервационни платформи и др.).
  Ще изработим професионална видео визитка за представяне на обекта. Тя ще разказва за хижата/заслона и района, в който се намира (дейности: заснемане на тематично видео, съдържащо полезна и интересна информация за района – маршрути в близост и техните маркировки, забележителни гледки, растения и животни, обитаващи местността, история на обекта и др.). Визитката ще служи както за информация на гостите в хижата/заслона, така и за използване в публичното пространство, с цел повишаване на посещаемостта, чрез популяризиране сред по-широка аудитория.
 2. Акцентът на програмата е техническо подобрение и в това число влиза всяка съвременна и ефективна техника, която може да улесни и подобри работата на хижата/заслона. Аварийни батерии, софтуерни и хардуерни решения за оптимизации, уебкамери, метеостанции, други сензори и тн модерни технологии.
 3. В рамките на проекта ще преобразим избран кът в хижата, на който ще дадем нов живот. Според желанията на хижата/заслона и капацитета на избраното място, ще преобразим част от него, и ще го превърнем в уютно, полезно и мултифункционално пространство, което ще може да се използва като:
 • Зала за обучение / Изнесен офис (дейности: техническа оптимизация на наличната интернет мрежа, оборудване на учебни скамейки/работни места, набавяне на материали за презентации и др.);
 • Киносалон (дейности: оборудване с екран, прожекционен апарат и озвучаване / предоставяне на библиотека с тематични филми);
 • Читалня / Библиотека (дейности: оборудване с библиотека с електронни книги, набавяне на ценни, тематични, конвенционални книги и бордови игри за малки и големи, обособяване на уютен кът за четене);
 • Друго, което стопанина на хижата победител си представя или им нужда.

  Други допустими дейности в проекта:

 • Набавяне на музикални инструменти;
 • Наблюдателница за звезди (оборудване с телескоп).
 • Оборудване на пространство за спорт, йога и други физически дейности;

Целта е тези подобрения да направят хижата/заслона мултифунцкионално пространство, според актуалните тенденции и търсения на туристите. Да се осигурят условия на желаещите да останат за по-дълго в хижата/заслона и да осъществяват ежедневните си дейности оттам (работа, тренировки, забавления и др.). Така хижата/заслона ще може да посреща посетители не само в празнични и почивни дни, а по-всяко време, което ще осигури допълнителна ангажираност на обекта.

Механика на изпълнение на гранта

Общият бюджет, предоставен от SiteGround, ще включва материали и дейности за над 20 000 лв., без ДДС. Те ще бъдат инвестирани в реализирането на проект съобразен с пространството и възможностите в хижата. Цялостното изпълнение се поема от организатора на кампанията 360mag.

Всички номинирани за грантове хижи и заслони през 2024г. година са избрани за отговарящи на критериите за съответната помощ от номиниращите организации, които добре познават спецификите на планинският туризъм. За да дадем още по голяма представителност, тази година,  в етапа на номинации допуснахме за разглеждане и публични предложения, направени чрез анкета до планинарската общност.
До всички предложени за номинации хижи и заслони бяха изпратени мотивационни анкетни карти за събиране на необходимата за изпълнението на гранта информация. На база отговорите на анкетите е финализран списък с хижите и заслоните,които се борят за грантовете. Всички номинирани за подкрепа хижи може да видите тук.

Победителите във всички грантове ще бъдат избрани с публично гласуване, което се провежда онлайн на huts.360mag.bg, в периода от 15.05.2024г. до 25.09.2024г. 

Виж номинираните за този грант хижи и гласувай за най-достойната

За да гласувате трябва да имате регистрация и да сте влезли.


“Хижа за пример” със SiteGround – Грант за технологични подобрения - VIEW