Грант за строителни материали и специализиран труд с GP Group

Строителни материали и специализиран труд на стойност ХХХХ лв

ИСТОРИЯ НА ГРАНТА

Photomate е втората компания, която за втора поредна година застава зад „Хижа на годината“, кампанията, в подкрепа на планинския туризъм в България. Партньорите ни от Photomatе са един от най-големите доставчици в света на най-модерните технологии, свързани с събирането, съхранението и интелигентното използване на слънчева енергия. 

Когато говорим за хижи и планинарство, се сещаме за природа и чист въздух, за красиви гледки и горски обитатели, които в естествения си хабитат, трябва да живеят необезпокоявани от шумовете на мощни двигатели и изпарения от токсични отработени газове. 

Въпреки че всички използваме транспорт, за да стигнем до избраната дестинация, се стараем да ограничим локалния ни принос на вредни емисии сред природата.
Не искаме замърсяване в планината, не искаме да надушваме сместе излизащи от ауспуха на автомобил. И по този въпрос изцяло сме в единомислие с нашите партньори от Photomate.

Заедно с тях, тази година ще предоставим и инсталираме висококачествена зарядна станция за електрически автомобили на хижа/заслон с автомобилен достъп. В надпреварата за този грант участват хижи, до които се стига по регламентирани пътища, подходящи за леки автомобили, които  са изходни пунктове за планински преходи и спортно-туристически маршрути. С осигуряването на зарядна станция за електрически автомобили ще създадем условия за хората, които се придвижват с екоусточиви транспортни средства, както и се надяваме да засилим вниманието на всички за все по-голямата важност в използването на такива, особено когато се придвижваме в природна среда. Нашето желание е такива станция да има до всяка подходяща хижа, което от една страна ще намали вредните емисии, шумовото замърсяване причинено от автомобили с ДВГ, а от друга ще даде на хижарите допълнителен инструмент за привличане на клиенти и приход.

Новият грант за подпомагане на хижи и заслони на „SiteGround”, сезон 2024

Тази година с помощта на SiteGround искаме да покажем нагледно как съвременните технологии и подходи, могат да бъдат използвани в хижите и заслоните, за да улеснят работата по поддръжката на мястото, както и да предложат различен набор от удобства за посетителите, което от своя страна да доведе до положителен ефект върху посещаемостта и постоянната заетост.
Гранта носи името „Хижа/заслон за пример със SiteGround” и е вдъхновен от дейността на компанията – световен лидер за „приютяване на сайтове“ – хостинг за пример.

Обхват на „Хижа/заслон за пример със SiteGround”:

Конкретните дейности в обхвата на проекта, ще бъдат уточнени с хижата/заслона победител, според нуждите и възможностите им за технологични подобрения. Допустимите дейности целят модернизация и описаните към стопаните идеи имат насочващ характер, базиран на характера и ценностите на компанията. 

 1. Свързаност и комуникация
  Със SiteGround вярваме, че свързаността и комуникацията е ключова важна за съвременното обслужване на обекта и осигуряването на безопасността на посетителите и живущите в него. Затова ще започнем с оптимизация на интернет мрежата. Ще изградим изцяло или ще подобрим значително каналите за комуникация (уебсайт, социални мрежи, присъствие в резервационни платформи и др.).
  Ще изработим професионална видео визитка за представяне на обекта. Тя ще разказва за хижата/заслона и района, в който се намира (дейности: заснемане на тематично видео, съдържащо полезна и интересна информация за района – маршрути в близост и техните маркировки, забележителни гледки, растения и животни, обитаващи местността, история на обекта и др.). Визитката ще служи както за информация на гостите в хижата/заслона, така и за използване в публичното пространство, с цел повишаване на посещаемостта, чрез популяризиране сред по-широка аудитория.
 2. Акцентът на програмата е техническо подобрение и в това число влиза всяка съвременна и ефективна техника, която може да улесни и подобри работата на хижата/заслона. Аварийни батерии, софтуерни и хардуерни решения за оптимизации, уебкамери, метеостанции, други сензори и тн модерни технологии.
 3. В рамките на проекта ще преобразим избран кът в хижата, на който ще дадем нов живот. Според желанията на хижата/заслона и капацитета на избраното място, ще преобразим част от него, и ще го превърнем в уютно, полезно и мултифункционално пространство, което ще може да се използва като:
 • Зала за обучение / Изнесен офис (дейности: техническа оптимизация на наличната интернет мрежа, оборудване на учебни скамейки/работни места, набавяне на материали за презентации и др.);
 • Киносалон (дейности: оборудване с екран, прожекционен апарат и озвучаване / предоставяне на библиотека с тематични филми);
 • Читалня / Библиотека (дейности: оборудване с библиотека с електронни книги, набавяне на ценни, тематични, конвенционални книги и бордови игри за малки и големи, обособяване на уютен кът за четене);
 • Друго, което стопанина на хижата победител си представя или им нужда.

  Други допустими дейности в проекта:

 • Набавяне на музикални инструменти;
 • Наблюдателница за звезди (оборудване с телескоп).
 • Оборудване на пространство за спорт, йога и други физически дейности;

Целта е тези подобрения да направят хижата/заслона мултифунцкионално пространство, според актуалните тенденции и търсения на туристите. Да се осигурят условия на желаещите да останат за по-дълго в хижата/заслона и да осъществяват ежедневните си дейности оттам (работа, тренировки, забавления и др.). Така хижата/заслона ще може да посреща посетители не само в празнични и почивни дни, а по-всяко време, което ще осигури допълнителна ангажираност на обекта.

Механика на изпълнение на гранта

Общият бюджет, предоставен от SiteGround, ще включва материали и дейности за над 20 000 лв., без ДДС. Те ще бъдат инвестирани в реализирането на проект съобразен с пространството и възможностите в хижата. Цялостното изпълнение се поема от организатора на кампанията 360mag.

Всички номинирани за грантове хижи и заслони през 2024г. година са избрани за отговарящи на критериите за съответната помощ от номиниращите организации, които добре познават спецификите на планинският туризъм. За да дадем още по голяма представителност, тази година,  в етапа на номинации допуснахме за разглеждане и публични предложения, направени чрез анкета до планинарската общност.
До всички предложени за номинации хижи и заслони бяха изпратени мотивационни анкетни карти за събиране на необходимата за изпълнението на гранта информация. На база отговорите на анкетите е финализран списък с хижите и заслоните,които се борят за грантовете. Всички номинирани за подкрепа хижи може да видите тук

Победителите във всички грантове ще бъдат избрани с публично гласуване, което се провежда онлайн на huts.360mag.bg, в периода от 15.05.2024г. до 25.09.2024г. 

Виж номинираните за този грант хижи и гласувай за най-достойната

За да гласувате трябва да имате регистрация и да сте влезли.


Грант за строителни материали и специализиран труд с GP Group - VIEW