Грант за аварийна соларна система за заслони с Пиринско

Соларна станция с инвертор и батерия ще бъдат поставени на труднодостъпен заслон

ИСТОРИЯ НА ГРАНТА

Когато се отправяме на преходи в планината, винаги има риск да попаднем в „ситуация“ и да се нуждаем от помощ. В такива случаи, когато сме на отдалечено място, животоспасяващата функция се пада на заслоните.

Давайки си ясна сметка за всички рискове, на които може да сме изложени в откритата природа, нашите приятели от Пиринско подават ръка на кампанията „Хижа на годината“  и ще осигурят аварийна соларна система за заслони.

Станция със соларен панел и батерия ще бъде поставена на заслон, който не разполагат с постоянно електроснабдяване, и където енергията в него може да се окаже животоспасяваща за изгубен или бедстващ турист, който има нужда да зареди телефон, GPS или друго важно устройство. Енергията от станцията ще осигурява и осветление в заслона.

За да допълним гранта, към дейностите свързани с изпълнението му ще могат да се запишат и участват доброволци, които да допринесат за ще още по-голям резултат. Всички дейности координирани от организаторите на кампанията „Хижа на годината“. Записването за участие в доброволческите акции ще става на https://huts.360mag.bg/dobrovolci/

Повече за гранта и връзката с Пиринско

От Принско не случайно избират да се обвържат с категориите за заслони. Планината Пирин, чието име носи марката, има силно изразен алпийски характер, седем от десетте най-високи върха в България се намират именно там. Познавайки отлично нуждите на туристите във високите планини, от “Пиринско” се насочват към заслоните, именно заради тяхната важност като обекти, осигуряващи подслон и защита в кризисни ситуации. Затова, от Пиринско основават грнат за модернизацията на съществуващ заслон, за по-безопасна и приветлива среда за планинарите. Освен това брандът става патрон на категориите за най-добър стопанисван и нестопанисван на място заслон. 
 
Номинирани за грантове заслони през 2024г. година са избрани за отговарящи на критериите за съответната помощ от номиниращите организации, които добре познават спецификите на планинският туризъм. За да дадем още по голяма представителност, тази година,  в етапа на номинации допуснахме за разглеждане и публични предложения, направени чрез анкета до планинарската общност.

До всички предложени за номинации заслони бяха изпратени мотивационни анкетни карти за събиране на необходимата за изпълнението на гранта информация. На база отговорите на анкетите е финализран списък с хижите и заслоните,които се борят за грантовете. 
 

Победителите във всички грантове ще бъдат избрани с публично гласуване, което се провежда онлайн на huts.360mag.bg, в периода от 15.05.2024г. до 25.09.2024г.

Виж номинираните за този грант хижи и гласувай за най-достойния заслон

За да гласувате трябва да имате регистрация и да сте влезли.


Грант за аварийна соларна система за заслони с Пиринско - VIEW