Грант за облагородяване на зоната и пътеките около хижа/заслон с БТС

Стойността на гранта е 5 000 лева и се предоставя от новосъздадения от Български Туристически Съюз фонд за финансиране на проекти за създаване и подновяване на туристически маркировки.

ИСТОРИЯ НА ГРАНТА

За да стане още едно място в планината по-привлекателно, сигурно и удобно, Български туристически съюз се включва в кампанията „Хижа на годината“ с грант за облагородяване на зоната и пътеките около хижа/заслон, на стойност 5 000 лева. 

Грантът ще бъде реализиран в колаборация със спечелилата хижа/заслон и ще включва изграждане на по-приветливи пространства около хижата, поставяне на маси, пейки, алеи, оформяне на градинки и др. Според нуждите на хижата победител, ще се обезопасят пътеките до обекта, ще бъдат поставени мостчета, информационни табели и маркировка, за по-голяма сигурност за туристите. 

За да допълним гранта, към дейностите свързани с изпълнението му ще могат да се запишат и участват доброволци, които да допринесат за ще още по-голям резултат. В зависимост от нуждите на хижата, доброволци ще могат да се включат в транспортирането на продуктите и декорирането на новите спални помещения. Всички дейности координирани от организаторите на кампанията „Хижа на годината“. Записването за участие в доброволческите акции ще става на сайта https://huts.360mag.bg/dobrovolci/ , където е поместена и цялата информация за тазгодишната кампания, подкрепяща планинския туризъм

За целта ще бъдат използвани средства от създадения от БТС миналата година фонд за финансиране на проекти за създаване и подновяване на туристически маркировки.

БТС е организацията грижеща се за маркировките в българските планини. До 1989 година са изградени хиляди километри маркирани туристически пътеки. В следващите 30 години различни организации и любители на планината самоинициативно поемат тази функция. Създава се дори и нова маркировка и се подновява частично от наличната, но за съжаление реалността е че днес не малко от създадената маркировка остава неподновена и частично загубена. През 2023 година ръководството на БТС успя да възстанови, лиценза за национална спортно-туристическа организация и да създаде фонд за туристически маркировки и маршрути. 

Всички номинирани за гранта хижи и заслони през 2024г. година са избрани за отговарящи на критериите за съответната помощ от номиниращите организации, които добре познават спецификите на планинският туризъм. За да дадем още по голяма представителност, тази година, в етапа на номинации допуснахме за разглеждане и публични предложения, направени чрез анкета до планинарската общност.
До всички предложени за номинации хижи и заслони бяха изпратени мотивационни анкетни карти за събиране на необходимата за изпълнението на гранта информация. На база отговорите на анкетите е финализран списък с хижите и заслоните, които се борят за гранта. 

Победителят ще бъдат избран с публично гласуване, което се провежда онлайн на huts.360mag.bg, в периода от 15.05.2024г. до 25.09.2024г

Виж номинираните за този грант хижи и гласувай за най-достойната

За да гласувате трябва да имате регистрация и да сте влезли.


Грант за облагородяване на зоната и пътеките около хижа/заслон с БТС - VIEW