Червеният риган, известен също като риган или див майоран, е многогодишно тревисто растение, високо до 80 см, от семейство Устоцветни (Lamiaceae). Има четириръбести стъбла, малки яйцевидни листа и лилаво-розови цветове, събрани в съцветия. Цъфти от юни до септември, като излъчва силен, характерен аромат.
Разпространение и местообитание в България:
• Среща се свободно в цялата страна:
◦ По сухи поляни, хълмове, край пътища и каменисти терени, до 1600 м н.в.
• Предпочита слънчеви, варовити и добре дренирани почви.
Приложения в народната медицина:
Основни лечебни свойства:
• Противомикробно и антисептично – при инфекции на дихателните и храносмилателните пътища
• Отхрачващо и противокашлично – при бронхит, грип
• Спазмолитично и болкоуспокояващо – при менструални болки, колики
• Успокоително – при стрес и безсъние
• Храносмилателен стимулант – подобрява апетита и дейността на червата
Химичен състав:
• Етерично масло – богато на карвакрол, тимол, пинен, цимол
• Флавоноиди, фенолни киселини, танини
• Терпени, витамин C
Използвани части:
• Надземната част – стъбла, листа и цветове – се събират по време на цъфтеж
Рецепти и начини на приложение:
Чай при кашлица и безсъние:
Съставки:
• 1 ч.л. сух риган
• 250 мл вряща вода
Приготвяне: Запарва се 10 минути, прецежда се.
Употреба: По 1 чаша вечер преди сън (успокоява).
Отвара за гаргара при възпалено гърло:
• 2 с.л. суха билка се варят 5 минути в 300 мл вода
• След прецеждане се използва топла гаргара 2–3 пъти дневно
Маслен извлек от риган при мускулни болки:
• 20 г сух риган се залива със 100 мл зехтин и престоява 10 дни на тъмно
• Използва се външно за масажиране на болезнени зон
Предупреждения при употреба:
• Да се избягва при бременност – може да предизвика контракции
• При чувствителен стомах високите дози могат да раздразнят лигавицата
• Не се препоръчва дългосрочен прием на концентрирано етерично масло вътрешно без лекарски надзор