Черна боровинка (Vaccinium myrtillus L.)

Черна боровинка (Vaccinium myrtillus L.)

Черната боровинка е нискорастящо, многогодишно полухрастче, високо до 50 см, от семейство Пиренови (Ericaceae). Листата са овални, с назъбен ръб, светлозелени, а стъблата – ъгловати. Цъфти през май–юни с малки розово-зелени цветове. Плодовете са тъмносини до почти черни ягоди, със синкав налеп, узряващи в края на юли – август.

Разпространение и местообитание в България:

  • Расте в хладен и влажен климат – в иглолистни и смесени гори, торфища, полянки и храсталаци.
  • Среща се в България основно в:
    • Рила, Пирин, Родопи, Стара планина, Витоша – на надморска височина от 1200 до 2000 м.
  • Предпочита кисели почви и сенчести места.

Приложения в народната медицина:
Основни лечебни свойства:

  • Антиоксидантно и съдоукрепващо – при разширени вени, капиляри, високо кръвно.
  • Подобрява зрението – използва се при нощна слепота, умора на очите.
  • Антисептично и стягащо – при диария, чревни инфекции.
  • Хипогликемично – подпомага контрола при диабет.
  • Противовъзпалително – при уроинфекции и възпаления на лигавиците.

Химичен състав:

  • Антоциани (делфинидин, малвидин, цианидин) – мощни антиоксиданти, подобряват микроциркулацията.
  • Флавоноиди, фенолни киселини, танини.
  • Витамини C, A, B-комплекс.
  • Пектини и органични киселини.

Използвани части:

  • Плодове – пресни или сушени.
  • Листа – за отвари и чай.

Рецепти и начини на приложение:

Чай от листа при диабет и диария:
Съставки:

  • 1 с.л. сухи листа
  • 250 мл вряща вода
    Приготвяне: Запарва се 10–15 минути.
    Употреба: По 1 чаша 2–3 пъти дневно преди хранене.

Сок от пресни плодове (при проблеми с очите):

  • Пресните плодове се изцеждат и сокът се пие по 50 мл дневно.
  • Подобрява нощното зрение и предпазва ретината.

Отвара от плодове при чревни разстройства:

  • 2 с.л. сушени плодове се варят 10 минути в 300 мл вода.
  • Пие се 2–3 пъти дневно до успокояване на стомаха.

Предупреждения при употреба:

Плодовете са безопасни и полезни дори при деца.

Продължителен прием на листа в големи количества може да доведе до стомашно дразнене – поради съдържание на хидрохинонови съединения.