Червено подъбиче (Teucrium chamaedrys L.)

Червено подъбиче (Teucrium chamaedrys L.)

Червеното подъбиче е многогодишно тревисто растение или полухраст, високо до 30 см, от семейство Устоцветни (Lamiaceae). Има вълнести, четириръбести стъбла и срещуположни, назъбени листа с тъмнозелен цвят. Цветовете са розово-лилави, разположени по върховете на стъблата. Цъфти от юни до август.

Разпространение и местообитание в България:

  • В България се среща в:
    • Сухи тревисти места, варовити хълмове, храсталаци и ръбове на гори.
    • Най-често в Предбалкана, Стара планина, Родопите, Сакар и Странджа – от низини до към 1200 м н.в.

Приложения в народната медицина:
Основни лечебни свойства:

  • Храносмилателен стимулант – засилва апетита, подпомага храносмилането.
  • Хепатопротективно – при проблеми с черния дроб и жлъчката.
  • Противовъзпалително и антисептично – при кожни заболявания и възпаления на устната кухина.
  • Отхрачващо и температуропонижаващо.

Химичен състав:

  • Дитерпенови горчиви вещества (теукрадиол, теукрарин).
  • Флавоноиди, танини, етерично масло, иридоиди.
  • Органични киселини и тритерпени.

Използвани части:

  • Цялата надземна част – събира се по време на цъфтеж, суши се на сянка.

Рецепти и начини на приложение:

Чай при проблеми с черния дроб и жлъчката:
Съставки:

  • 1 ч.л. суха билка
  • 250 мл вряща вода
    Приготвяне: Запарва се 10–15 минути, прецежда се.
    Употреба: Пие се 2–3 пъти дневно преди хранене.

Настойка за жабурене при възпалени венци:

  • 2 с.л. билка се залива с 200 мл 40% спирт.
  • Престоява 10 дни, прецежда се.
    Употреба: Разрежда се с вода и се използва за жабурене 2 пъти дневно.

Предупреждения при употреба:

Да се избягва при остри чернодробни заболявания без лекарски контрол.

Да не се използва продължително и в големи количества – има токсични съединения (особено в етеричното масло).

Противопоказано при бременност и кърмене.