Най-добрите хижи и заслони в България 2023

хижа Чаирски езера от Ивайло Христов

1. Разположена е на много красиво място.
2. Битовите условия като за хижа са много добри:
2.1. Чисто и подредено е.
2.2. 2/3 от легловия капацитет е в стаи с по 6 и 8 легла, а останалата 1/3 в стая с 20 легла.
2.3. За разлика от много други хижи тук капацитетът на столовата (50 места) покрива на 83% капацитета на легловата база (60).
2.4. Хижата е без електрозахранване, но Led осветление винаги има от соларни панели, а сутрин и вечер се включва генератор и гостите могат да заредят дребни консуматори (телефони, фотоапарати) от разклонител в столовата.
2.5. Хижата разполага с 4 отделни, чисти и поддържани бани с умивалници в предверието им, в които винаги има топла вода.
2.6. Голяма част от храната, която се приготвя и предлага в хижата е домашно производство – хляб, картофи, боб, кисело мляко, телешко месо, мед, шипков мармалад и различни видове сладко от горски плодове.
3. Дългогодишният хижар Росен е истински родопчанин – изключително честен, работлив и всеотдаен човек. Никога няма да излъже за произхода и качеството на продуктите, които влага в храната.
4. Хижарят поддържа според скромните си финансови възможности както материалната база в хижата, така и пътеките и маркировката по тях в околностите на хижата.
5. Обстановката в хижата е спокойна – лично аз никога не съм присъствал на претъпкана хижа, на липса на храна, на шумни, пиянски компании, които пречат на спокойния отдих на останалите туристи, а съм отсядал в хижата над 20 пъти от 2012 г. досега.